Skip navigation MENU

Sales Engineer

Wat houdt de functie Sales Engineer in?

Als Sales Engineer houd je je bezig met technische verkoop. Dit kunnen halffabricaten zijn, maar ook complete producten of machine(lijnen).

Wat doet een Sales Engineer?

De focus in je werkzaamheden hangt af van je specialisatie en het bedrijf waar je werkt. Er is differentiatie in hoe technisch, en/of hoe commercieel de functie is. Je kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in technische oplossingen of juist veel ervaring hebben in een bepaalde sector zoals olie/gas, machinebouw, chemie, food, e.a. Afhankelijk van je ervaring en talenten heb je ook coördinerende of leidinggevende taken.

Met wie werken Sales Engineers samen?

In deze functie werk je veel samen met een technisch Salesmanager of Accountmanager. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor de verkoop van de producten/systemen en de juiste afhandeling. Afhankelijk van je functie heb je ook veel contact met de afdeling engineering en heb je zelf direct contact met klanten. Het kan ook zijn dat je deze klanten gaat bezoeken.

Wat maakt de functie als Sales Engineer leuk?

Afhankelijk van hoe de rol is ingedeeld bij een organisatie is het een rol waarbij je vanuit kantoor werkt, maar ook zelf bij klanten op bezoek gaat om de vraag te bespreken. Vanuit deze vraag zorg jij, samen met collega’s, voor de beste oplossing voor de klant. De combinatie van techniek en sales maakt het een afwisselende functie waarbij je direct resultaten kunt boeken.

Bij welke bedrijven en sectoren kun je werken als Sales Engineer?

Je kunt als Sales Engineer voor een grote verscheidenheid van bedrijven komen te werken. Dit kunnen bedrijven zijn in alle eerder genoemde branches in de maakindustrie.

Wat verdient een Sales Engineer?

De hoogte van het salaris hangt af van je ervaring en opleiding en varieert per sector en regio. Het gemiddelde maandsalaris van een (startende) junior Sales Engineer in 2019 ligt rond de € 2.700,- bruto per maand. Je kunt doorgroeien naar het niveau senior Sales Engineer. Afhankelijk van de complexiteit van de projecten, de mate waarin je leiding geeft en je verantwoordelijkheid lopen de salarissen door tot ca. € 5.000,- bruto per maand

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als Sales Engineer?

Vanuit deze functie kun je doorgroeien naar (Area) Salesmanager (meer commercieel) of Manager Sales (leidinggevende).

Welke opleiding heb je nodig om Sales Engineer te worden?

Om te werken als Sales Engineer heb je de opleiding Werktuigbouwkunde, NIVA / Autotechniek, Technische Bedrijfskunde, Technische Natuurkunde of Chemische Technologie op hbo- of wo-niveau nodig.

Welke ervaring en kennis heb je nodig om Sales Engineer te worden?

Je moet kennis hebben van specifieke machines en/of apparaten, afhankelijk van welke branche je wil gaan werken. Daarnaast kun je specifieke sales cursussen/training volgen om je technische kennis en commerciële vaardigheden te verbeteren.

Welke vaardigheden heb je nodig om Sales Engineer te worden?

Je moet beschikken over communicatieve, sociale en commerciële vaardigheden, deze zijn bovengemiddeld belangrijk. Daarnaast moet je veel interesse hebben in wat de (potentiële) klant beweegt en oplossingsgericht te werk gaan. Je Engelse taalvaardigheid moet op goed niveau zijn en een extra taalvaardigheid is een pré.