Skip navigation MENU

Mechanical Engineer

Wat is Mechanical Engineering?

Mechanical engineering is het ontwikkelen en verbeteren van mechanische producten, apparaten en machines. Vraagstukken die aan bod komen zijn het berekenen van de beweging, levensduur, energieverbruik en veiligheid onder invloed van bepaalde krachten. Onder mechanical engineering vallen verschillende kennisgebieden zoals kinematica, dynamica, statica, kinetica, aerodynamica, hydrodynamica en sterkteleer. Mechanical engineering is als het ware een combinatie tussen werktuigbouwkunde en natuurkunde, waarbij veel wiskunde en natuurkundige wetten toegepast worden, zoals de wetten van Newton.

Wat doet een Mechanical Engineer?

Als Mechanical Engineer houd je je bezig met het ontwerpen, berekenen, tekenen, analyseren en testen van machines, producten, apparaten, robots, installaties, constructies of productieprocessen. Je creëert een optimaal ontwerp door een goede materiaalkeuze, acceptabele spanningsniveaus en een gewenste levensduur tegen lage kosten. Ook houd je rekening met specifieke eisen vanuit de industrie, zoals hygiëne, (explosie)veiligheid en nationale en internationale ontwerpnormen. Steeds vaker houdt de Mechanical Engineer bij het ontwerp ook rekening met duurzaamheid, zoals de materiaalgebruik, energie efficiëntie en circulariteit. Mechanical Engineers zijn bij de gehele levenscyclus van een product is betrokken; van conceptstudie tot productie; en van inbedrijfname tot modificatie.

De focus in je werkzaamheden hangt af van je specialisatie en het bedrijf waar je werkt. Je kan bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in technisch tekenen, FEM-berekeningen, CFD-analyses, fijnmechanica of grove machinebouw Of juist veel ervaring hebben in een bepaalde sector zoals machinebouw en apparatenbouw, procesindustrie, automotive, food, marine en offshore. Afhankelijk van je ervaring en talenten heb je ook coördinerende of leidinggevende taken.

Wat is het salaris van een Mechanical Engineer?

De hoogte van het salaris hangt af van je ervaring en opleiding en varieert per sector en regio. Het gemiddelde maandsalaris van een startende junior Mechanical Engineer ligt rond de €2.700 (hbo) en €2.900 (wo). Je kunt doorgroeien naar het niveau senior Mechanical Engineer. Afhankelijk van de complexiteit van de projecten, de mate waarin je leiding geeft en je verantwoordelijkheid lopen de salarissen door tot ca. €5.500 per maand. Vervolgens kan je doorgroeien naar Projectmanager of Engineering Manager.

Welke opleiding heb je nodig voor een functie als Mechanical Engineer?

Om te werken als Mechanical Engineer heb je Werktuigbouwkunde op hbo- of wo-niveau nodig. Ook een opleiding in de richting van Autotechniek of Industriële Productontwikkeling (eventueel in aanvulling met diverse cursussen) sluit goed aan. In Nederland zijn veel technische hogescholen en universiteiten waar je deze opleidingen kan volgen.

Welke programma’s en tools moet ik beheersen als Mechanical Engineer?

Veelgebruikte programma’s zijn 2D- en 3D-applicaties voor het ontwerpen en tekenen, zoals SolidWorks, Inventor, Ansys en Pro/Mechanica. Daarnaast wordt veel gebruikt gemaakt van FEM (Finite Element Analyses) en CFD (Computational Fluid Dynamics) software voor mechanische, stroming en warmteoverdracht analyses. Ook worden Excel en Visual Basic veel gebruikt door Mechanical Engineers.

Voor welke bedrijven werken Mechanical Engineers?

Mechanical Engineers werken vooral in de industrie voor producenten van machines, procesinstallaties of apparaten in diverse sectoren zoals machinebouw en apparatenbouw, procesindustrie, automotive, food, marine en offshore. Je kunt ook bij een ingenieursbureau of een detacheringsbureau werken, waarbij je aan allerlei industriële projecten werkt. Lees meer over werken als Mechanical Engineer bij een Ingenieursbureau op onze website www.werkenbijakos.nl.

Welke vacatures heeft AKOS voor Mechanical Engineers?

AKOS heeft doorlopend vacatures voor Mechanical Engineers op alle niveaus, zowel als starter, junior, medior, senior of als lead engineer onder andere in de regio Drenthe, Gelderland, Groningen, Friesland, Overijssel en Utrecht. Vereiste is een hbo- of wo-opleiding in de richting van Werktuigbouwkunde of aanverwant. Een mbo-opleiding met relevante ervaring is ook voldoende. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een functie als Mechanical Engineer in jouw regio? Kijk dan in ons vacature overzicht. Werk je toch liever aan diverse projecten vanuit het ingenieursbureau bij AKOS , kijk dan naar de mogelijkheden op www.werkenbijakos.nl.

Lees hier de ervaring van andere Mechanical Engineers